Home.Ray (Dé) Kaart.Ruud Brink.Informatie..

Sociëteit Vereeniging swingde als een trein:

 

Haarlemse Jazzmarathon

werd een eclatant succes

 

 

We kunnen ze niet allemaal noemen, maar - ruw geschat - zeker zo’n zestig musici, zangers en zangeressen zijn zaterdag 17 maart enthousiast in de weer geweest om de Jazz Marathon in de Sociëteit Vereeniging in Haarlem te doen slagen. Amateurs en profs, bescheiden begeleiders, stralende solisten....het kòn niet op.

 

Met ruim vierhonderd betalende bezoekers is de Jazz Marathon een groot succes geworden en organisator Adam Spoor kan verder aan het werk met zijn plannen om een beeld tot stand te brengen van de Haarlemse jazzmusici Ruud Brink en Ray Kaart. De eerste etappe - een basis-geldbedrag - is succesvol afgelegd.

 

De CD ‘Spaarne Blues’ , met daarop kostelijke opnamen van Ruud Brink en Ray Kaart, verkocht al goed, maar....er moeten er nog veel meer aan de man worden gebracht.

 

De Jazz Marathon speelde zich af in het prachtige, statige gebouw van de Vereeniging, op de Zijlweg 1 in haarlem. Daar stond in de voormiddag de bigband Cabanza van Miklos Furst. Vervolgens trad het kwartet van drummer Han Brink (met vele gasten) op. ‘Gipsy Jazz’ concerteerde in de stijl van de Hotclub de France en de good-old Flowertown Jazzband bracht smakelijke dixieland. De superswingende formatie van pianist Hans Keune, op bas begeleid door John Erich en op drums door Joop Kooger, lanceerde de stersolisten Bob Rigter en Fred Korsman, beiden op tenorsax. Adam Spoor presenteerde zijn bebopformatie ‘Spoor 5’.

 

Een ware topact was de grandioze sessieformatie met pianist Rob Agerbeek, drummer Nanning van der Hoop, tenorsaxofonist Fred Leeflang, Dutch Swing College-saxofonist Frits Katee en zijn DSC-collega KeesJan Hoogeboom op trompet. En niet te vergeten de bluesband van Marcel Schmidt-Bleekemolen en het spectaculaire optreden van het Haarlemse ‘podiumbeest’, blueszanger en -gitarist Jan(tje) Rijbroek...het was één groot muzikaal avontuur, met vrijwel alle stijlen van de jazz en de blues in beeld (en geluid).

 

Trombonist-journalist Berry Zand Scholten praatte de zaak aan elkaar en introduceerde de groepen en de gespeelde nummers, sociëteitman Hans Stroomberg schoot prachtige foto’s. Zangeres Jolanda Kaart zong met diverse combo’s mee, tot grote vreugde van Cis Brink, de vroegere echtgenote van saxofonist Ruud Brink en dochter Cynthia, die zich de hele dag met vele helpers en helpsters inzette bij de kaart- en de CD-verkoop.

 

Het is lang geleden dat Haarlem zo’n intens, gezellig, swingend feest beleefde. Hopelijk hoeft jazzstad Haarlem niet meer zo lang te wachten op een reprise van deze, zeer geslaagde Jazz Marathon.

 

 

Klik hier voor Foto’s:

Jazz Marathon